Als je onder een steen hebt geleefd en geen toegang hebt tot internet, heb je misschien gemist dat het modewoord in routers voor 2022 Wi-Fi 6 is, de nieuwste draadloze netwerktechnologie die meer biedt dan alleen hogere snelheden.

Ja, in theorie is Wi-Fi 6 sneller, maar de nieuwe standaard gaat ook over het beheren van congestie en het beheren van meerdere apparaten die op een router zijn aangesloten, zodat apparaten nog steeds tegelijkertijd kunnen profiteren van de hogere glasvezelsnelheden, zodat geen enkele bandbreedteverslindende apparaat maakt gebruik van het netwerk.

Wat dit echter betekent, is dat er elke maand een nieuwe reeks Wi-Fi 6-routers op de markt komt, allemaal met snelheden die gewone stervelingen en weinig apparaten nooit zullen ervaren, maar ook allemaal toekomstbestendig, totdat binnen vier maanden een vernieuwd model landt tijd dat is.  

Een toevoeging aan de rangen is het nieuwe router / mesh wifi-systeem van ASUS, de ZenWiFi Pro XT12 of XT12, omdat het 2022 is en merken nog steeds de behoefte voelen om hun producten op geheugenvriendelijke manieren te labelen.

Dit is een van de beste routers van Asus, met veelbelovende snelheden tot 11.000 Mbps en 6.000 vierkante voet dekking met slechts twee knooppunten. Indrukwekkend? Alleen als je de kleine lettertjes leest. Het apparaat biedt Tri-Band-connectiviteit, inclusief 2,4 Ghz, 5 Ghz-1 en 5 Ghz-2, en 2,5 G multi-gig-poorten voor snelle directe verbinding vanaf elk knooppunt, optimaal voor NAS-systemen, gaming of zowat elke workflow die de snelste vereist aansluiting mogelijk. En alle drie samen bieden ze de magische 11.000 Mbps, van 4.804 Mbps elk voor 5 GHz en 1.148 Mbps voor 2 GHz.

Dat gezegd hebbende, glasvezelsnelheden zijn niet vast en afhankelijk van veel andere factoren, waaronder de serviceprovider en de netwerkconfiguratie, en andere fysieke factoren die eindgebruikers niet altijd kunnen beheersen. 

Qua design heeft de XT12 meer gemeen met de Linksys Velop , met een hogere torenlook, maar dan in het zwart. Er is ook een duidelijke behuizing aan de bovenkant, die lijkt op een krachtkristal uit Superman’s Fortress of Solitude uit de film uit 1977. Elk knooppunt is aan de grotere kant, maar ziet er zeker strak genoeg uit om in elke huishoudelijke esthetiek te passen.

Als het op prestaties aankomt, levert de XT12. De belofte van een betere dekking met minder knooppunten is juist, aangezien één knooppunt voldoende was om een ​​condominium van 2200 vierkante meter te dekken, met dezelfde dekking als andere duurdere Wi-Fi 6-router/mesh-systemen. Dit ene knooppunt besloeg ongeveer 95% van het appartement, en twee bestreken het hele appartement en boden netwerktoegang tot zelfs de meest verstopte kamers en hoeken, iets wat de eerdere systemen niet lukte.

In termen van snelheid was de 11.000 Mbps op het marketingmateriaal niets meer dan wishful thinking, maar ook omdat in Singapore de standaard aangeboden 1 GBPS (1.000 Mbps) is, wat behoorlijk is, maar ver verwijderd van de 4.804 Mbps die ASUS noemt voor zijn 5GHz-band.  

Onze wifi-verbindingssnelheid met een iPhone 13 Pro Max en MacBook Pro M1 Max naast het hoofdknooppunt/de router was ongeveer 700 Mbps, wat vrijwel standaard is voor de vele systemen die we hebben getest. Toen we echter verbinding maakten met het tweede knooppunt, merkten we dat de snelheden met slechts 25-30% daalden, vergeleken met de 40-60% op de andere mesh-systemen. Dit is exclusief gemeten op de 5Ghz-1 band. Ondertussen geven apparaten op de 2,4 Ghz je meer afstand in dekking, maar veel minder snelheden.

Helaas verliep het verbinden met de 5Ghz-2-band niet zo goed in onze tests, omdat we een verlaging van de snelheden zagen ten opzichte van 5Ghz-1. Misschien is dit een frequentie die nog niet door veel apparaten wordt gebruikt, maar misschien maakt dit deel uit van de toekomstbestendige ASUS die in het XT12-systeem is ingebouwd.

Over het algemeen presteerde de XT12 goed, hoewel we ontdekten dat sommige van onze bestaande slimme Wi-Fi-verlichtingssystemen geen verbinding konden maken met deze router, zelfs niet op de aanbevolen 2,4 Ghz-band. We hebben verschillende instellingen geprobeerd, van het wijzigen van onze WPA-beveiligingsinstellingen tot het uitschakelen van de firewall, allemaal zonder succes.

Gezien de nieuwe technologie kan dit nogal gebruikelijk zijn bij sommige slimme lampen en oudere slimme camera’s die we hebben gezien, dus als je hebt geïnvesteerd in een aantal slimme thuissystemen, wil je misschien nog een keer kijken of hardware- of softwarecompatibiliteit een probleem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here