Netflix en Alan Dershowitz zijn overeengekomen om duellerende claims over Filthy Rich te laten vallen , een docuserie waarin de inmiddels overleden veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein wordt onderzocht.

Dershowitz verwierp zijn rechtszaak wegens laster, terwijl Netflix en serieproducent Leroy & Morton Productions hun tegenvorderingen verwierpen tegen de Harvard Law professor die hem beschuldigde van het proberen hun vrijheid van meningsuiting te beknotten, volgens een gezamenlijke motie die vrijdag werd ingediend bij de federale rechtbank van Florida.

 

De zaak werd een week gepauzeerd voordat de twee partijen de rechtszaak hadden opgelost vanwege zorgen over de gezondheid van Dershowitz. Dershowitz en zijn advocaten reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

De zaak vloeit voort uit problemen die Dershowitz had met zijn vertolking in de serie, die in mei 2020 in première ging. Tijdens interviews voor de documentaire ontkende hij te hebben deelgenomen aan Epsteins handel in minderjarigen en het verkrachten van Virginia Giuffre. Hij verdedigde ook het pleidooi van Epstein uit 2008 met het ministerie van Justitie, waardoor hij federale vervolging kon vermijden.

Dershowitz, die bekend staat om het vertegenwoordigen van spraakmakende beklaagden in strafzaken, beschuldigde Netflix ervan het verhaal te verdraaien en geen bewijs te overleggen waarvan hij zei dat het hem vrijsprak.

Netflix schoot terug met een tegenvordering met het argument dat de vrijheid van meningsuiting illegaal werd bedreigd. Verwijzend naar eerlijke rapportageprivileges, zei het dat de makers van de serie vertrouwden op openbare rechtbankdossiers.

Dershowitz, 83, verhuisde op 10 maart om bemiddelingssessies op afstand bij te wonen. Hij zei dat hij herstellende is in een ziekenhuis in New York nadat hij een invasieve operatie moest ondergaan om “meerdere ernstige gezondheidsproblemen” te behandelen waarvoor ziekenhuisopname nodig was. Zijn artsen adviseerden hem om geen lange afstanden af ​​te leggen om ervoor te zorgen dat hij zijn gezondheid niet in gevaar zou brengen.

Netflix verzette zich tegen het verzoek. Het was het oneens met wat het “spelletjeskunst” noemde door Dershowitz, die “onbelemmerd is gelaten door de regels en bevelen die het verloop van procedures in dit Hof regelen”.

“Beklaagden vragen om zijn belastingaangifte; hij besluit zijn claim voor economische schade te laten vallen en in plaats daarvan slechts een nominale schadevergoeding te eisen”, luidt de motie. “Beklaagden willen de arts afzetten die op zijn eerste onthullingen staat vermeld als ‘de behandelend arts die [eiser] na de uitzending van Filthy Rich heeft behandeld voor ernstige emotionele problemen tot het punt van een mini-beroerte’, ‘trekt hij terug. ‘ hem als getuige, maar weigert zich te committeren aan het intrekken van zijn beweringen over emotionele nood.”

Netflix voerde aan dat Dershowitz tactische keuzes maakte om pogingen om de zaak af te wikkelen te dwarsbomen. Het betoogde dat de partijen zich helemaal niet met bemiddeling zouden moeten bemoeien als Dershowitz niet fysiek aanwezig is bij de sessie, omdat “het team van de eiser zijn speloproeper zal missen en bemiddeling een verspilling van ieders tijd zal zijn.”

De dag erna onderbrak de Amerikaanse districtsrechter Cecilia Altonaga de zaak in afwachting van het herstel van Dershowitz. Ze maakte zich zorgen dat zijn gezondheid zou kunnen leiden tot verdere vertragingen.

“De rechtbank zal de eiser niet de voordelen ontnemen van de door hem gekozen locatie, inclusief belangrijke en vereiste gebeurtenissen voorafgaand aan het proces, zoals de persoonlijke bemiddeling en daarna het proces”, schreef hij.

Netflix en Leroy & Morton Productions hebben niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar.

De rechtszaak van Dershowitz is een van de vele lasterklachten die de afgelopen jaren tegen Netflix zijn ingediend. Dit komt op zijn minst gedeeltelijk vanwege de interesse in true-crime-inhoud. De streamer is aangeklaagd wegens het uitbeelden van verschillende mensen en groepen in series als Operation Varsity Blues , Making a Murderer en Messiah .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here