De 94e Academy Awards zijn gekomen en gegaan in een nacht waarin de rijkdom van Oscar zich verspreidde over een aantal films, zonder duidelijke winnaar. In termen van Oscar-goud was Dune de beste winnaar van de avond met zes beelden in de categorieën ambachten, hoewel het niet de beste foto won en niet werd genomineerd in de acteercategorieën. De winnaar van de beste foto CODA nam er drie mee naar huis, de tweede van alle films.

Hier is een overzicht van Oscar-overwinningen per film. 

 

Dune — zes overwinningen
Dune behaalde overwinningen voor cinematografie (Greig Fraser), montage (Joe Walker), partituur (Hans Zimmer), visuele effecten (Paul Lambert, Tristan Myles, Brian Connor en Gerd Nefzer), productieontwerp (Patrice Vermette; decordecoratie : Zsuzsanna Sipos) en geluid (Mac Ruth, Mark Mangini, Theo Green, Doug Hemphill en Ron Bartlett).

Coda — drie overwinningen
CODA werd de eerste streamingfilm met de beste foto. Het won ook de beste mannelijke bijrol voor doorbraak Troy Kotsur) en een aangepast scenario-Oscar voor schrijver-regisseur Siân Heder.

The Eyes of Tammy Faye — twee overwinningen
The Eyes of Tammy Faye wonnen voor beste actrice (Jessica Chastain) en make-up en haarstyling (Linda Dowds, Stephanie Ingram en Justin Raleigh).

Belfast — één overwinning
Belfast verzekerde zich van een originele scenario-overwinning voor Kenneth Branagh, zijn eerste Oscar. De filmmaker en acteur is zes keer genomineerd, daterend uit 1990 voor Henry V.

Cruella — één overwinning
De film won een Oscar in de categorie kostuumontwerp voor Jenny Beavan.

Drive My Car — één overwinning
Drive My Car, ook genomineerd voor beste film,won in de categorie beste internationale speelfilm.

Encanto — één overwinning
Encanto won één Oscar voor beste animatiefilm.

King Richard – één overwinning
Koning Richard bemachtigde een langverwacht beeld van de beste acteur voor Will Smith, die in het middelpunt stond van een van de meest schokkende afleveringen in de geschiedenis van de Oscars, toen hij het podium bestormde en presentator Chris Rock sloeg, die had gemaakt een grap over de vrouw van Smith, Jada Pinkett Smith.

The Long Goodbye — één overwinning
De korte animatiefilm zag Aneil Karia en Riz Ahmed standbeelden mee naar huis nemen.

No Time to Die — één overwinning
Daniel Craigs laatste optreden als James Bond leverde een Oscar voor beste originele song op voor het titelnummer van Billie Eilish en Finneas O’Connell.

Power of the Dog – één overwinning
Power of the Dog was een koploper die de ceremonie inging, met 12 nominaties. Maar het nam slechts één overwinning mee naar huis, waarbij Jane Campion de beste regisseur binnenhaalde.

 

 

The Queen of Basketball – één overwinning
Ben Proudfoot won zijn eerste Oscar voor korte documentaire.

Summer of Soul – een met
Ahmir “Questlove” Thompson, Joseph Patel, Robert Fyvolent en David Dinerstein wonnen voor de documentaire.

West Side Story – één overwinning
Ariana DeBose schreef geschiedenis als de eerste openlijk queer gekleurde vrouw die een Oscar won en een standbeeld mee naar huis nam voor de categorie ondersteunende acteurs.

De ruitenwisser — één overwinning
Alberto Mielgo en Leo Sanchez gingen met standbeelden naar huis voor de beste korte animatiefilm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here